top of page

Bayilik ağı olan markaların bayi konumlarının haritalar ve müşteri yorum yönetimi neden önemli?




Franchise ve bayi yapısına sahip markaların diğer işletme türlerinden daha fazla, yerel mevcudiyetlerini online ortama taşımaları ve bunları yönetmeleri gerekir. Düzinelerce, yüzlerce, ve hatta binlerce farklı konuma ait haritalardaki varlığı yönetmek, doğru bilgilerle listelemek, müşteri yorumlarına yanıt vermek ve ilgili topluluklarla temasa geçmek franchise ve bayi odaklı şirketlerin başarısı için hayati öneme sahiptir.


Bu yüzden bu yükü kaldırmaya yardımcı olacak dijital çözümlere, otomasyona sahip sistemlere ihtiyaçları bulunmaktadır.


Gelin nedenlerine göz atalım;


Lokal SEO geçici bir fantezi değil - Google’da "Yakınımdaki işletme" aramalarının toplam arama içindeki payının % 46 olduğu günümüzde artık bir zorunluluk


Günümüzde toplumun hemen hemen her işi mobil ve dijital bir dünya etrafında dönmeye başlamıştır.


İnsanlar bir hizmet veya ürün bulmaları gerektiğinde, hemen akıllı cihazlarına yönelirler. Yerel işletmeler ve markalar bu dijital ortamın bir parçası olmaları gerektiğinin farkındadır, ancak konu online itibarlarını ve dijital varlıklarını yönetmeye gelince, bazı franchise'lar ve bayi yapılı markaların lokal işletmeleri geride kalmaktadır.


Halbuki fiziksel konumlar üzerinden hizmet veren bir markanın konumlarının toplam görüntülenme sayısı merkezi web sitesinin 5 katı kadar olabilmektedir. Yani konumların dijital varlıkları daha çok trafik çekelerler. Bu sebeple bir konumda bulunan yorumlar, bilgilerin doğruluğu, ve puanlama genel marka algısı için çok kritiktir.


Ortalama bir tüketici aradıklarını saniyeler içinde bulmak ister. En tercih edilen yöntem arama motoruna (büyük olasılıkla Google'a girmek ve mükemmel ürün veya hizmeti aramaya başlamaktır. Google her gün saniyede 73.000 arama alıyor. Kullanıcılar "yakınımdaki" yerleri ve şeyleri arar ve her şeyden önce doğru sonuçlara öncelik verirler.


"Yakınımdaki işletme" aramaları bu yıl yüzde 1100 arttı ve "benim için" ve "yapmalı mıyım" aramaları da yüzde 60 ve 65 artışa yaklaştı.


Bir franchise (bayi), konumu için işletmesini haritalardaki listelerini yönetemediğinde, arama sonuçlarında rakiplerinin üstüne yerleştirme fırsatını kaçırmaktadır. Aslında, arama sonuçlarında kötü bir şekilde sıralanırlar (eğer sıralanırlarsa) ve insanlar bir franchise'ın veya bayinin konumuna rastladıklarında, bilgiler muhtemelen yanlış veya güncelliğini yitirmiş olacaktır. Bu durum sadece o bayiye veya franchise’a değil markaya da zarar vermektedir.


Yanlış isimler, adresler ve telefon numaraları (NAP), franchise sahiplerinin epeyce bahsettiğimiz "hatalı verilerden" zarar görmesine neden olabilir. Araştırmalar, tüketicilerin yüzde 67'sinin online olarak yanlış adres nedeniyle bir konuma giderken kaybolmaları durumunda markaya olan güvenini ve % 73'ünün tutarsız konum bilgileri sergileyen işletmelere olan güvenini kaybettiğini göstermiştir.


Hatalı veriler, tıpkı diğer işletmeler gibi franchise'lara zarar verir ve bu verileri düzeltmeye yardımcı olmadan, her franchise'ın konumu, arama sonuçlarının ilk sayfasına yerleştirilmekte zorlanacaktır. Neyse ki, bu kötü durumu iyileştirmeye yardımcı olabilecek altyapılar mevcuttur.Jetyorum, Franchise'lar ve bayiler için harita listeleme ve müşteri yorum yönetimi çözümleri sunmaktadır.


Jetyorum franchise'lerin (bayilerin) ve markaların haritalardaki müşteri deneyimi kontrolünü ele geçirmesine nasıl yardımcı olabilir?


Jetyorum'da kapsamlı bir yerel varlık yönetimi çözümü sunuyoruz. Buna yerel harita listeleme yönetimi, Google My Business hak talebi, itibar izleme, yorum yonetimi, itibarın yükseltilmesi ve daha fazlası dahildir.


Jetyorum bayilerinizin ve Franchise işletmelerin tek bir doğru veriden otomatik olarak tüm harita platformlarında güncellenmesini sağlayan eşsiz bir platformdur. Çeşitli harita platformunda işletmelerinizi listelemenin dışında çalışma saatleri, açıklama, fotoğraf, web sitesi ve telefon numarası gibi birçok verinin güncel ve doğru olmasını sağlar. Böylece işletmenizin konumları birçok haritada doğru bilgiler ile görüntülenir.



Pek çok tüketici, satın alımları hakkında bilinçli kararlar vermek için online yorumara güvendiğinden, Facebook ve Google gibi sitelerdeki itibar, bir işletmenin potansiyel müşterileriyle ilişkisini önemli ölçüde etkileyebilir.


Birçok franchise sahibinin farkına varmadığı şey, bu online yorumların arama motorları tarafından da dizine eklendiği ve arama sonuçlarındaki yerleşimi etkilediğidir. İnsanlar ne kadar olumlu yorumları bırakırsa, franchise, bayiler ve dolayısıyla ona bağlı olan marka o kadar güvenilir görünür. Franchise'lerin online itibarlarının zirvesinde kalması ve olumsuz ve olumlu yoruma buna göre yanıt vermesi çok önemlidir.


Olumsuz bir yorumu kaldıramasak da, onları izlemeyi ve yanıtlamayı kesinlikle kolaylaştırabiliriz. Jetyorum’un sahip olduğu hızlı yanıt sistemi ve yapay zeka destekli yorum yanıtlama modülü ile tüm müşteri yorumlarınız kişiselleştirilerek, zamanında, doğru bir kurgu ve robotik hissayattan uzak bir şekilde yanıtlanır.


Bu size zaman kazandırmanın yanı sıra müşteri memnuniyetini ve yerel aramalarda üstte görünümü de kazandıracaktır.





Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page